marți, 21 septembrie 2010

Lusaka, viața la țară

Asta a fost cam singura impresie cu care am rămas după prima zi (din nou) în Zambia. Nimic senzațional la aeroport, în afară de trei momente de suspans:

  • lf_100915_21269cele cîteva minute (și nu exagerez) cît le-a luat celor doi polițiști să găsească România pe lista de țări scutite de viză (lista avînd vreo 20 de nume - ce-i drept, pe 3 coloane); însă, sentimentul avut la primirea ștampilei gratis, în timp ce americanii și englezii se duc frumos în prealabil la ambasadele lor și dau 50$, priceless.
  • jumatea de oră și ceva pînă mi-a venit valiza, cu tot cu abțibildul mare și portocaliu de priority; probabil tractorul de afară nu era în formă - după zgomot cel puțin cam asta lăsa de înțeles;
  • cînd am ieșit din aeroport și pe lîngă mulțimea de șoferi de duminică ("taxi, boss!"), măicuțe și copilași la uniformă și familii cu cățel și purcel și rude pînă la gradul paișpe inclusiv, nu era nicăieri vreo hîrtie cu vreun nume cunoscut mie. Din fericire s-a rezolvat repede - Zambia nu e Haiti (despre cum am rămas seara tîrziu în fața aeroportului care tocmai se închisese, așteptînd un taxi care nu știa că trebuie să vină, cînd răpirile erau taman în toi - cu altă ocazie).

Drumul spre oraș a fost foarte dezamăgitor, în primul rînd din cauza timpului. Ca și în Malawi, bănuiesc că e raiul pe pămînt trei sferturi de an.. dar lunile dinaintea sezonului ploios sînt absolut triste. Culorile lipsesc (doar ici-colo mai e cîte un pom mov ramas cine știe prin ce glumă a naturii), e plin de praf, dimineața nu-i de scos nasul afară de frig, la prînz te lovesc toate 30+ de grade care se fac, și fiecare zi seamană cu cealaltă. Ah și peste toate astea.. This Is Africa :) trei cuvinte scurte care sintetizează enorm de mult. Noroc că noi ca popor nu sîntem departe, așa că ne acomodăm relativ ușor cu "evenimente" gen:

  • mașini care merg cu 40 la ora pe banda a doua (prima de obicei nu există - a fost mult prea salon și a cedat locul în fața gropilor mari și urîte; apropo, trebuie sa-mi notez să fac un studiu foto pe tema acestor "pot-holes" portocalii africane, sînt ceva aparte - e fascinant ce fenomene pot aparea pe un asfalt de 2-3 cm)
  • lf_100915_21233"executive lodge" unde mă cazez, are un nene care face curat în piscină. Piscină, mult spus, e un fel de iaz, de o culoare incertă (turcoaz-bleu-albicios, cam cum mi-aș fi imaginat că vedeau piloții ăia în Triunghiul Bermudelor înainte să dea sign off). Nenea are un băț cu plasă cu care adună ceva. Ce adună, nu se știe, că nu prea se vede (de la culoarea incertă), cert e că Andrew zice că tot adună de vreo cîteva ore.
  • comandă el, în ideea că nu ne e tare foame cît să ieșim, o porție de cartofi prăjiți. Vin. După jumătate de oră. (despre calitate însă, jos pălăria, măcar aici nu i-a atins civilizația și tare bine a făcut - mîncarea e ce trebuie)
  • camera.. ehhh.. camera.. păi se vede din poze. Suficient cît să mă deprime cîteva zile bune (și nu e că sînt eu picky, ci chiar mi-a ajuns - Ghana de anul trecut a fost greu de înghițit). Lovitura de grație a dat-o dușul - care stropea peste cabină în toată baia, așa că a fost o adevărată acrobație să mă spal o săptămînă cu o mînă, cealaltă fiind ocupata făcînd paravan, deja sună a banc cu olteni (sorry). L-au reparat pînă la urmă, după ce 1) o zi și-a încercat norocul una din cele două fete care fac recepția/bucătăria/curat/spală rufe; a fost o imagine tare neobișnuită să o vad înființîndu-se cu un patent (a renunțat repede); 2) o zi instalatorul n-a venit că a avut înmormîntare; 3) o zi a venit și a demontat capul, cu care a plecat acasă; 4) într-un final a apărut un cap nou (credit lui, eu deja îl boscorodisem că țeava lăsată desfăcută era ideea lor de reparație - note to self, a nu-știu-cîta-oară, nu mai trage concluzii pripite - cu precădere în țările tuturor posibilităților)

Time out, mîine mă duc iar la alergat la universitate, trebuie să mă scol devreme. Ca să închei totuși pe o notă optimistă, n-or avea ei ce avem noi, dar e valabil și invers.. într-o țară în care un abonament la net de 32 kbps internet + 128 kbps intern e 1000$/lună, energia verde e la ea acasă.

Selecție FOTO: [Zambia] - [Lusaka]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu